Ik zoek graag me
t mensen naar hun eigen kracht.

Ooit begonnen in de ICT-Telecommunicatie als techneut, maar zoekend naar de relatie met mensen, ben ik docent geworden op de basisschool. Door de studie Theologie aan de FKT-Utrecht werd mijn aandacht daarna nog meer getrokken naar de mens, zoekend naar zingeving in het leven. Waarbij vooral de diepere krachten die in iedere mens aanwezig zijn, met een beetje hulp naar boven kunnen komen.

Met je eigen kracht kun je weer vertrouwen krijgen en verder gaan, de juiste beslissingen nemen….

Iedere keer als ik met iemand zo’n traject afsluit ben ik dankbaar dat mijn weg even samen mocht gaan met die van de ander.

Sinds 2009 ben ik werkzaam als pastor/geestelijk verzorger. Eerst in de katholieke parochies, later in het verzorgingshuis. Vooral in het verzorgingshuis zeggen mensen vaak als ik mij voorstel: ‘Oh, maar ik ben niet gelovig hoor….’. Een groot misverstand dat een geestelijk verzorger alleen gelovige mensen zou kunnen bijstaan.

Want iedere mens heeft levensvragen:

– Wat is de zin van mijn leven?

– Wat moet ik nu mijn einde nadert?

– Hoe kan ik verder nu mijn geliefde is overleden?

– Ik voel mij zo eenzaam!

– Ik heb geen contact meer met dochter/zoon/ouder, hoe kan ik daarmee omgaan?

– Een geliefd persoon zal sterven, hoe kan ik daarmee omgaan?

Zomaar wat vragen die een mens kan hebben. Vragen waarbij ik graag help om ze in een nieuw perspectief te zetten. Want door er samen naar te kijken, door uw verhaal te vertellen, door soms wat handvatten, kunt u uw eigen kracht weer vinden.

Eerste lijn / geestelijk verzorger komt bij u thuis

Sinds 4 jaar is de geestelijk verzorger niet meer alleen voor mensen in bijvoorbeeld een verzorgingshuis of ziekenhuis, maar bekostigd de overheid ook geestelijke verzorging voor mensen van 50 jaar en ouder die thuis wonen, en voor mensen die jonger zijn dan 50 jaar als zij zich in de palliatieve fase bevinden.

Als geestelijk verzorger kom ik bij u thuis, dan kost het u geen extra energie.

Er zijn geen kosten aan verbonden, zelfs geen eigen risico.

Persoonlijk invulling van een uitvaart

Ik heb al vele uitvaarten mogen leiden. Zowel in de kerk als in uitvaartcentra. Soms ging het dan om een echte katholieke viering, een andere keer betrof het een niet gelovige dienst. In alle gevallen vind ik het vooral belangrijk dat de nabestaanden dit laatste moment beleven als warm en liefdevol, dat zij het gevoel hebben dat door de keuze van rituelen, muziek en tekst, datgene wat de overledene echt heeft betekent, nooit verloren zal gaan.

Ook ruim voordat iemand sterft kun je met je naasten een gesprek hebben over je wensen. Niet iedereen praat daar even gemakkelijk over. Zo’n gesprek kan ik begeleiden en samen met u op ‘papier’ zetten.